Шофира се от дясната страна на пътя и при приближаване на кръстовища с кръгово движение, се кара в посока обратно на часовниковата стрелка. Превозните средства в кръстовища с кръгово движение са с предимство, пред тези които навлизат в него. Съществуват и изключения  от това пътно правило, но те са обозначени със знак. Предпазни колани са задължителни, както и шофирането с включени светлини.

За да  пътувате  по републиканските пътища на България е необходим винетен стикер , който можете да закупите от всяка една бензиностанция  или поща в страната .

Автомобилите под наем на S & Z rent a car   са оборудвани с винетка и не е нужно да закупувате такава.

Ограничения на скоростта
В рамките на града – до 50 Km/ч
Извън града – до 90 Km/ч
На магистрала – до 140 Km/ч

Общи спешни повиквания – телефон 112

Паркинг
Паркирайте на обозначените за това места. Паркирането на забранено място, където има знак, или е в близост до кръстовище или пешеходна пътека, може да има неприятни последствия. Могат да Ви поставят скоба, да Ви пишат фиш, или направо да Ви вдигнат колата с паяка. Паркирането на тротоар е забранено.

Синя зона за паркиране
Синята зона е обособена зона за паркиране в централните части на градовете в България. Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална маркировка и с табели. Действието на Синя зона е ограничено в делнични дни и в събота.
Единствено превозни средства с тегло до 2,5 тона и микробуси и автобуси с максимум 12 пътници, могат да паркират в „синя  зона“.

Kак можем да паркираме в Синя зона
Паркиране с SMS
Клиентите на българските мобилни оператори могат да паркират в „синя  зона” чрез изпращане на SMS на номер посочен на табелите обозначаващи началото на синя зона с текст  регистрационен номер на превозното средство. Заплащането с SMS е за престой до 1 час. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на регистрационния номер на превозното средство. Няколко минути преди изтичане на заплатеното време трябва да се получи подсещащ SMS, че трябва да се заплати отново или напусне зоната. В случай, че водача изпрати SMS преди изтичане на времето, то се удължава с още 1 час.

При съобщение, че не може да се таксува с SMS, следва да се избере друг начин за заплащане на престоя – с талон или билет.

Паркиране с талон
Можете да си закупите талон за паркиране от служител , назначен от Общината , който е на територията на Синя зона или от автомати за продажба на талони .

Необходими документи, при проверка от пътна полиция
Носете винаги документите със себе си : лична карта , шофьорска книжка , талон , талон на автомобила , застраховка , технически преглед на автомобила.Следете валидността на застраховката и техническия преглед на автомобила , защото могат да бъдат наложени сериозни парични санкции.

Шофиране в нетрезво състояние
В България не е позволено да шофирате, когато имате концентрация на алкохол над 0,5 промила. Законът е много строг, полицията извършва случайни проверки и ако Ви хванат в нетрезво състояние, ще изгубите шофьорската си книжка, ще получи висока глоба и дори може влезете в затвора. Ако притежава свидетелство за управление и пътувате в автомобил с пиян шофьор, вие сте еднакво отговорни по закона в България. В случай на произшествие с колата Ви, злополука и здравно осигуряване може всички да се анулират, ако се окаже, че сте били под влияние на алкохол. Както във всички страни, е по-безопасно да не карам пил!

5 коментара

Join This Conversation